Werkendam en Noordelijke IJszee


dsc06421-1

 

Op rheinsein.de is een nieuwe aflevering te vinden uit mijn tocht langs de Waal. Inmiddels zelfs doorgestoten tot Werkendam aan de Merwede.

 


*

 

Op donderdag 10 november treed ik op bij de presentatie van Op de breuklijn van het ijs, een uitgave van Mauritsheech rond het journaal van walvisvaarder Hidde Dirks Kat. Die presentatie vindt plaats bij Perdu,Kloveniersburgwal 86 te Amsterdam, en begint om 20.00u.

 


 

De Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat is een vergeten held. Voor wie zijn Dagboek eener reize ter walvisch- en robbenvangst gedaan in de jaren 1777 en 1778 leest (in 1818 voor het eerst uitgegeven, in 2008 herdrukt in De Amelander Walvisvaart) beseft hoe onterecht dat is. Het relaas over de scheepsreis naar Groenland is nog steeds spannend en kent vele treffende observaties. Het dagboek verhaalt over de schipbreuk die wordt geleden en over de ontberingen op een ijsschots waarop Kat met een deel van de bemanning is gestrand, om uiteindelijk te worden gered door de plaatselijke bevolking. Kat omschrijft zijn redders steevast als ‘de Wilden’, maar hun menslievendheid en hulpvaardigheid ontgaan hem niet.

 


Op deze avond wordt de dichtbundel Op de breuklijn van het ijs gepresenteerd, waarin elf Nederlandse dichters reageren op een favoriete passage uit het dagboek van Kat. De volgende dichters zullen hun favoriete passage uit het dagboek en het daarop geïnspireerde gedicht voordragen: Pim te Bokkel, Hanneke van Eijken (o.v.), Han van der Vegt, Peter van Lier, Tsead Bruinja, Saskia Stehouwer, Anne Feddema, Lucas Hüsgen, Hans Dekkers en Annemieke Gerrist.

 


Ook zal er een prelude van een muziekstuk in première gaan van de jonge componist Boris Bezemer dat gebaseerd is op het dagboek van Hidde Dirks Kat.