Böhmer en bedrijfswoning


titelpaulus430

Recent verscheen bij Edition Faust de tekstenbundel Dem Meister des langen Atems. Dit is een liber amicorum bij de tachtigste verjaardag van de grote Duitse dichter Paulus Böhmer, de meester van het lange, naar alle kanten uitwaaierende, encyclopedische gedicht. Ik acht hem zelf een van de grootste levende dichters überhaupt. Vanuit die bewondering heb ik voor Parmentier zaliger nagedachtenis al eens een gedicht van hem vertaald, met zijn acht pagina’s een nog relatief kort gedicht uit de bundel Fuchsleuchten. Een fragment uit die vertaling is hier te vinden, aangevuld met een korte bio.

Mijn bijdrage aan de uitgave bij Edition Faust houdt zich bezig met het bewust maniëristische element in het werk van Böhmer, en wat dat voor zijn levensopvatting te betekenen heeft. Het Duitstalige stuk is een nabewerkte versie van een fragment uit een langer essay, zelf weer deel uitmakend van een eigen essayproject rondom het thema ‘wildernis’. Dat boek zal ooit eens verschijnen.

Een partje eruit:

Feierlich und spielerisch vermischt Paulus Böhmer unaufhörlich Welten, Welt und Erde, das Sublimen und die Schönheit, Wildnis und Zivilisation: Seine Lyrik lebt von einem konsequent durchgeführten discordia concors. Den Gedichten sieht man dies auch gleich an: Weit ausladend, sind sie doch zentral ausgerichtet. Es klammert sich der ungestüme Fluss an einem kräftigen Rückgrat, als ersehne er sich doch noch etwas wie menschliche Kanalisation.

*

En dan is er verder nog het nieuwtje, dat een foto van mij is opgenomen in een interieurontwerp door styliste Janneke Potuyt uit Zwartsluis. Welke rol het beeld in het geheel vervult, kun je hier zien.