De xenofobe wethouder (GL)


Ook binnen Groen Links kun je tegenwoordig carrière maken als xenofobe stomkop. De Nijmeegse GL-wethouder van Zorg, Bert Frings, wil zorgen wegnemen over de mogelijkheid van verkrachtingen en misdaadbendes in het vluchtelingenkamp in Heumensoord:

“In Duitsland zitten Roemenen en Bulgaren, georganiseerde misdaad speelt een rol. In Nijmegen komen de vaak beter opgeleide Syriërs die op de vlucht zijn voor de oorlog. Een ander plaatje, onvergelijkbaar.”

De man weet ten eerste niet, dat Roemenen en Bulgaren geen toevlucht hoeven te zoeken in asielzoekerscentra, omdat ze vrijheid van beweging hebben binnen de EU. Laat staan, dat in hun landen iets gaande is, wat ook maar in de buurt komt van de Syrische omstandigheden.

Bovendien moeten we klaarblijkelijk concluderen, dat hoog opgeleide mensen per definitie niet aan verkrachting doen. Dat is meer iets voor het lagere volk. En Roemenen en Bulgaren, dat zijn nu eenmaal domoren, van die echte proletariërs, pardon: proleten. Daar staat een wethouder van een stad vol linkse academici natuurlijk ver boven. Opmerkelijk genoeg lijken Roemenen en Bulgaren volgens Frings ook niet in Nijmegen voor te komen. Maar ik weet toch zeker, dat je in Nijmegen ook Roemenen en Bulgaren hebt.

En die schijnen inderdaad onvoorstelbaar misdadig te zijn. Ga maar na: in mijn Nijmeegse wijk heb je een straathoek waar vaker jonge Marokkanen bij elkaar staan. De politie maakt zich daar niet druk over. Laatst stonden op diezelfde plek vier Roemeense Roma bij elkaar (ik weet dat het Roemenen waren, want een van hen ken ik vagelijk). Ze stonden gewoon te praten, zoals Marokkanen dat ook doen, blanke Nederlanders trouwens ook. Prompt werden zij door twee nerveus ogende dienders gevisiteerd. Zij moesten hun identiteit bewijzen.

Het herinnert me aan, inderdaad, Duitsland. Er is in Nederland mondjesmaat over bericht, maar een belangrijke factor in de Duitse beslissing om de grensbewaking weer in te voeren, was het grote aantal mensen uit ex-Joegoslavië en Albanië, die zich als asielzoekers kwamen melden. Velen van hen zijn Roma, op de vlucht voor verregaande discriminatie. Zij werden binnen de kortste keren voor economische vluchtelingen uitgemaakt.

Nu is de geografische kennis van de Balkan vermoedelijk wat beperkt bij de heer Frings, of hij heeft het Duitse nieuws niet goed gevolgd (Duits is ook een lastige taal voor een Nijmegenaar), of hij ziet onderhands Roma per definitie voor misdadigers aan, maar dat mag hij niet zeggen. Dus suggereert hij iets over Roemenen en Bulgaren, nudge nudge wink wink.
Toch, voor de goede orde: de berichten over verkrachtingen in Duitse asielzoekerscentra betreffen Somaliërs, Pakistani’s en verdere mannen uit islamitische landen. Die verhalen hoeven niet altijd te kloppen: ze zijn voor een goed deel afkomstig van dubieuze extreem-rechtse websites. Hoe dat ook zij, nergens is sprake van zelfs maar ex-Joegoslaven of Albaniërs, laat staan dus Roemenen of Bulgaren.

En dan: in Nijmegen zijn niet alleen die vier mannen die onschuldig stonden te praten op die ene straathoek, afkomstig uit Roemenië. Nijmegen kent bijvoorbeeld ook professor Mihai Netea, sinds 2008 hoogleraar Experimentele interne geneeskunde aan het Radboudumc. Hij behoort als internist-infectioloog tot de top met zijn
onderzoek naar de aangeboren afweer en weerstand tegen infecties. Hij weet nu te wonen in een stad, waar hij door het gemeentebestuur als een verkrachtende, laag opgeleide misdadiger wordt aangezien.

Ik ga niet vragen, of hij een medicijn bedenkt tegen linkse populisten als de heer Frings. Maar mensen ophitsen tegen andere nationaliteiten is echt niet de manier om angsten voor islamieten weg te nemen. Laat staan dat ik dat links wens te noemen.