Jacques Northe bij Rob Scholte


De website van het Rob Scholte Museum is begonnen met de presentatie van door mij ontsloten werk van schrijver Jacques Northe (1934-2012). In afleveringen per hoofdstuk komt nu de vertelling ‘Kluister’ beschikbaar. Die maakt deel uit van een bundeling van drie verhalen uit 1974.

Jacques Northe ziet men hier uiterst links.
De foto is, ergens in de periode 1962/`1963, genomen tijdens een repetitie van Der Rosenkavalier door operagezelschap Forum te Enschede (de voorloper van de Nederlandse Reisopera). Northe was eigenlijk verbonden als regie-assistent aan de Komische Oper te Berlijn, maar kwam met de Berlijnse regisseuse Ellen von Frankenberg voor een gastregie in Enschede terecht. Toen von Frankenberg weer terugkeerde naar Berlijn, bleef Northe in Enschede om zelf (onder zijn burgerlijke naam Jacques Sitter) regie te voeren, onder andere bij Die Entführung aus dem Serail.

De necrologie die ik eerder hier publiceerde, is nu ook beschikbaar bij het Rob Scholte Museum.