Willy Gorissen


Op 20 september opende de tentoonstelling Willy Gorissen – Een verzwegen loflied in Museum Van Bommel Van Dam te Venlo. Over Gorissen schrijft het museum:

Schilder en tekenaar Willy Gorissen (Heer, 1915 – Maastricht, 2006) portretteert tientallen jaren het landschap in Nederlands- en Belgisch-Limburg. Hij schept expressieve werken, die qua compositie en kleur echt verrassend zijn. Zijn nauwgezette composities en sprankelende kleurarrangementen geven het verbeelde Limburg een zinnenprikkelend, mediterraan aura. Toch zijn er maar weinigen met het werk van Gorissen bekend omdat de kunstenaar het gedurende zijn leven aan vrijwel niemand toonde.

Tot eerbetoon aan deze bijzondere kunstenaar schreven elf dichters met Limburgse achtergrond elk een gedicht bij een werk van Gorissen. Die gedichten zijn in Venlo te lezen. Ze worden ook opgenomen in een speciale uitgave.

Mijn gedicht vond zijn inspiratie in dit werk:

Gorissen

Het gedicht is een sonnet, dat zich van deze openingsregel:

Het verzinkende oog verlangt voor het ruimtelijk beeld geuren,

via deze volta:

‘‘Rijmelende betweter! De schoonheid van het universum verraad je!’

naar deze slotregel toe beweegt:

‘die samen met hem jouw oog transparant versterkend opbeuren.’

Wie wil weten, hoe dat precies gebeurt, bezoekt het best Museum Van Bommel Van Dam. De tentoonstelling loopt t/m 20 maart 2016.