De kampioenswedstrijd van VVV


Het verbaast mij niet zo, dat alles misgaat bij PSV.

Na afloop van de ietwat gelukkig gewonnen partij tegen Feyenoord zei Dries Mertens immers: ‘Dit was onze kampioenswedstrijd.’ Waarom zou je je dan daarna nog drukmaken om al die volgende tegenstanders? Bovendien, het is ze toch publiekelijk medegedeeld: ‘wat motten jullie op ons veld, op onze helft van het veld, in ons doel? Heb je het niet gehoord, dan? Wij zijn al kampioen. Ga weg!!’

Als ik de gemiddelde PSV-supporter was, had ik na de wedstrijd tegen Feyenoord een spreekverbod voor Dries Mertens geëist. Of, als ik Fred Rutten was geweest: ik had hem opgedragen een snelcursus klassieke cultuur te volgen, over hybris en schikgodinnen en wat die allemaal met je aan kunnen richten, als je een te grote bek opentrekt over de grootsheid van capaciteiten die je eigenlijk nog moet bewijzen.

Maar ja, hoeveel trainers hebben nu sjoege van klassieke cultuur?
Nou, ik denk dat ik er wel eentje weet.
Het zou mij niks verbazen als Ron Jans, die een tijdlang leraar Duits en geschiedenis is geweest, daar enigermate van op de hoogte zou zijn.
En Ron Jans speelt nu andermaal klaar, wat hij al eens heeft gedaan: vrij middelmatige ploegjes opstoten in de vaart der volkeren.
Dat moet hem met zoiets middelmatigs als het huidige PSV toch ook lukken?

Los daarvan vind ik het onthutsend, hoe de heren Mertens, Wijnaldum, Matavz, Strootman en Derijck niet de consequentie hebben getrokken uit hun eigen grootse ambities. De heren togen zeker ook naar PSV, omdat ze meenden aldaar makkelijker in Champions League of Europa League hun grootsheid te tonen (met wellicht de achterliggende gedachte, dat ze dan een paar seizoenen later de trainingscomplexen van Chelsea, Barcelona, Inter of wat dies meer zij wat beter zouden leren kennen). Maar klaarblijkelijk geloofden zij in speciale Eindhovense natuurwetten, waarbij zoiets als eigen inzet helemaal niet nodig is. Ik vind het best, dat deze jongeheren bakken met geld verdienen (ik wil niet eens weten hoeveel), en ik vind het ook best dat ze zich daarvoor soms wat minder inspannen. Maar ik begrijp niet, hoe ze zo weinig respect hebben voor hun eigen ambities.

Mijn grootvader en peetoom van moederskant, beiden zaliger, waren fanatieke VVV-supporters, aldaar te Venlo. Mijn grootvader, Sef Pennaertz, schijnt zelfs nog voor VVV gespeeld te hebben, lang geleden. Zo ken ik het vaste gezegde, als in een wedstirjd een speler van de tegenstander hoog over schoot: ‘Ga jij maar bij VVV spelen.’

Dat lijkt me nou een aardige toekomst voor de grote Dries van de kampioenswedstrijd.