Het Deense model


Het heil, zo leerden wij tijdens de kabinetsformatie, zou uit Denemarken komen. Daar immers wordt sinds 2009 een rechtse regering gedoogd door een nog wat rechtsere partij, makkers van Geert Wilders.

Waren de Denen dan ook niet de eersten die liepen te angsthazen, toen de Tunesiërs kwamen? Meteen om grenscontroles roepen? Denen bouwen hele steden met Lego, maar als de Tunesiërs komen…
En is volgens menig Amerikaan Amsterdam niet de hoofdstad van Kopenhagen? Ja, ik trof er ooit een, die meende dat Nederland en Denemarken rechtstreeks aan elkaar grensden, en alles wat Amerikanen zeggen, moet wel waar zijn; dat vindt tenslotte ook Geert Wilders.
Hij zal zich verder nog aan Lerby en Arnesen herinneren, die toch halve Nederlanders zijn geworden, en heet niet een vooraanstaand Deens schrijver (eng woord…) Piet Hein, zelfs een directe afstammeling van onze Piet van de Zilvervloot?

Maar toch, een klein dingetje heeft de blonde roerganger over het hoofd gezien… Hij heeft het misschien niet meegekregen, niemand heeft het hem durven vertellen, hij heeft er misschien ook niet naar gevraagd, maar…

als wij een vertaalmachine loslaten op
deze pagina van Euranet.eu (enge Europese website, niks voor gedoogsteunzolen natuurlijk), dan wordt toch werkelijk het volgende beweerd over het Deense kunstenbeleid tijdens de crisis:

Terwijl de subsidie ​​in 2007 828 miljoen was, was die in 2008 gestegen tot 909. Zelfs gecorrigeerd voor inflatie, nog altijd een stijging van ongeveer 50 miljoen dollar. De toename bleef ook in 2009, volgens de laatste statistische cijfers goed voor 996 miljoen dollar. Dus bijna een miljard dollar aan hulp in tijden van crisis.

Een bedrag dus dat ongeveer zo groot is als het Nederlandse (nog), bij een inwoneraantal dat een derde is van het onze..
En Wikipedia maakt het helemaal bont:

In Denmark, culture and the arts thrive as a result of the proportionately high amount of government funding they receive, much of which is administered by local authorities so as to involve citizens directly. Thanks to a system of grants, Danish artists are able to devote themselves to their work just as museums, theatres, and the film institute receive national support.

Laten wij daarom de regering oproepen tot navolging van ook dit Deense model!
Wil ook Nederland een Lars von Trier, dan zit er niets anders op.